Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ


Τελικά έχω πίστη ότι λίαν συντόμως πρέπει να ψάξω για κάποιον ψυχοθεραπευτή , ψυχολόγο η ψυχίατρο κάτι τέτοιο τέλος πάντων . Γιατί μάλλον πρέπει να είμαι διχασμένη προσωπικότητα έχω συλλάβει πολλές φορές τον εαυτό μου να σκέπτεται με δυο διαφορετικούς τρόπους .
Πέραν όμως του ότι χρήζω άμεσης ψυχιατρικής θεραπείας συμβαίνει και κάτι άλλο .
Είμαι γεμάτος ελαττώματα και κουσούρια όπως , αχάριστος , και αμόρφωτος , και θρασύς , και πλεονέκτης , και , και , και άλλα πολλά
Τώρα θα μου πείτε , πώς μου ήρθαν όλα αυτά στο μυαλό και κάθομαι και εξομολογούμε και γιατί .
Το κάνω μόνο και μόνο για να ελαφρύνω την ψυχή μου , να εξομολογηθώ όλα αυτά τα πάθη μου , και κυρίως για να ζητήσω
ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ
Όπως όμως γράφω και στην αρχή , σαν διχασμένη προσωπικότητα που είμαι θα γράψω για της αμαρτίες μου μέσα από έναν διάλογο με τον άλλο μου εαυτό . Για να δείτε και εσείς πως έχω τον διάβολο μέσα μου , και πόσο με τυραννά όταν με κυριεύει .
Και ξεκινώ λοιπόν .
Καλά ρε ελεεινέ Τολίνιο , ποίος είσαι ρε εσύ , που αμφισβητείς τα πάντα , που τολμάς εσύ ρε ελεεινέ αγράμματε να αποκαλείς τους πάντες ψεύτες , ανθρώπους εγγράμματους με περγαμηνές , ανθρώπους που φάγανε τα νιάτα τους στα θρανία όταν εσύ κοπροσκύλιαζες στα κολόμπαρα και στα σοκάκια . Όταν αυτοί ρε ήτανε σκυμμένοι πάνω από τα βιβλία , και η γονείς τους πασχίζανε για να τους μορφώσουνε εσύ ρε δούλευες δεξιά αριστερά για να βγάλεις καμία δραχμή και να την φας μετά στις πουτάνες . Και τολμάς τώρα και αποκαλείς τους πάντες ψεύτες , ότι όλοι τους είναι μέσα στο παιχνίδι και μας δουλεύουνε , ότι δήθεν όλα είναι στημένα . Αντί να τους υμνείς ρε που κάθονται όλοι την ημέρα και σκέπτονται , πως να κάνουνε την ελεεινή ζωή σου πιο εύκολη , πιο πλούσια , πιο υγιεινή , πιο σίγουρη , πιο ξεκούραστη , να φροντίσουνε για το μέλλον το δικό σου και των παιδιών σου , να σου προσφέρουνε σιγουριά για το μέλλον . Να σου οικοδομήσουνε έναν κόσμο , δίκαιο , αξιοκρατικό , αξιοπρεπή . Σου έχουνε δώσει την εξουσία στα χέρια σου.

Αυτοί ρε αχάριστε , είναι οι δικοί μας υπηρέτες , υπηρέτες του λαού που ολημερίς κάθονται , και αφουγκράζονται τις ανάγκες μας , πονάνε μαζί μας , κλαίνε με τον πόνο μας , είναι πάντα δίπλα μας , για κάθε μας ανάγκη , μας κοιτάνε στα μάτια έτοιμοι να τρέξουνε και να ικανοποιήσουνε κάθε μας επιθυμία . Σαν πιστοί και ταπεινοί υπηρέτες μας .
Αυτή ρε έχουνε δώσει όρκο να υπηρετούνε τον λαό και την πατρίδα τους , χωρίς να σκέφτονται τίποτα για τον εαυτό τους .
Αυτή ρε πλεονέκτη είναι οι πραγματικοί εκφραστές της δημοκρατίας που απολαμβάνεις, και εσύ τους αμφισβητείς ;

Καλά ρε δεν παρακολουθείς καθόλου ειδήσεις , άνοιξε την τηλεόραση σου και ενημερώσου . Μην περιμένεις να την ανοίξεις μόνο όταν έχει καμία τσόντα , η να γελάσεις με της χαζομάρες του Λαζόπουλου .
Δες ρε καμία ενημερωτική εκπομπή , τόσοι μορφωμένοι , και με άμεπτο ήθος σοβαροί άνθρωποι κάθονται , και με τις ώρες προσπαθούνε να σου ανοίξουνε τα στραβά σου, να σε ενημερώσουνε για το τι γίνετε στην χώρα σου , και στο κόσμο , να σε προστατέψουνε από της κακοτοπιές , να σε ενημερώσουνε για την καθημερινότητα σου , για την υγεία σου , να σε καθοδηγήσουνε για το μέλλον σου , να προστατεύσουνε τα συμφέροντα σου , να σε δείξουνε τα μεγάλα και τρανά έργα που μόνο για σένα κάνουνε , θέλουνε να σε δούνε να ευτυχείς .
Τόσοι μορφωμένοι δημοσιογράφοι , σοβαροί σχολιαστές , επιστήμονες , οικονομολόγοι και πολιτικοί πασχίζουνε όλοι για το καλό το δικό σου , για την ενημέρωση σου . Αμερόληπτα και χωρίς κανένα συμφέρον προσπαθούνε πώς και πώς να κάνουνε την ζωή σου πιο εύκολη , πιο δημιουργική , πιο αξιοκρατική , χωρίς κανένα μα κανένα όφελος έχουνε τάξει τους εαυτούς τους στην υπηρεσία του πολίτη . Και εσύ όλα αυτά, τα λες συμφέροντα . Ότι όλα είναι υποκρισίες . Ότι πίσω από όλα αυτά κρύβονται πονηριές και ότι δήθεν σου λένε μόνο όσα αυτή θέλουνε να μάθεις ;
Δεν βλέπεις ρε όλους αυτούς τους άγρυπνους φρουρούς του απλού κόσμου , σε πόση μεγάλη ετοιμότητα πάντα βρίσκονται . Γιατί πράγμα θέλεις να σου πρωτομιλήσω , θα ξεκινήσω βρε αχάριστε με το πιο πρόσφατο .
Αν δεν ήτανε ρε αυτή η άγρυπνοι φρουροί της υγείας μας , για πόσο καιρό θα έπινε ο κοσμάκης ακόμα γάλα με μελαμίνη ;
Για πόσο ακόμα θα έτρωγες σπορέλαιο με βαλβολίνες ;
Για πόσο ακόμα θα έγλυφες τα κοκαλάκια της κότας με διοξίνες ;
Για πόσο ακόμα θα έτρωγες χοιρινά ταϊσμένα με καμένα λάδια αυτοκινήτων λες και ήτανε τρακτέρ ;
Και για πόσο ακόμα θα σε ταΐζανε, με ανθρωποφάγες αγελάδες ;
Και δεν μπορείς να φανταστείς και πόσα ακόμα θα μπορούσα να σου γράψω

Αλλά.. Υπάρχουνε όμως φύλακες , και μηχανισμοί για να σε προστατεύουνε από όλα αυτά .
Αν δεν υπήρχανε αυτοί οι εξαίρετοι επιστήμονες που ξενυχτάνε για να βρούνε νέα φάρμακα , για σένα , για τα ζώα , για τα φυτά , τι θα έκανες ;
Όλα αυτά τα σύγχρονα και θαυμαστά που έχεις γύρω σου , μόνος σου τα έκανες ;
Για όλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι μορφωμένοι, άνθρωποι χαρισματικοί , που έχουνε ταγμένο τον εαυτό τους , ταγμένο στο δημόσιο συμφέρων .
Γιατί πράγμα να σου πρωτομιλήσω ;
Για την άμεση αντίδραση της κοινότητας σε όλα, και τον αποτελεσματικό τρόπο που αντιδρά ;
Εδώ έχουμε παντού όρια , και στις διοξίνες , και στην μελαμίνη , και στις ακτινοβολίες , και στην μόλυνση του περιβάλλοντος , και στα πάντα .Σου λέει κύριε τόση μελαμίνη , τόση διοξίνη , όχι παραπάνω . Τα πάντα συνεχώς ελέγχονται για το καλό σου, και αν ου μι γένετο κάτι πάει στραβά , υπάρχουνε μηχανισμοί άμεσης αντίδρασης . Και όλα αυτά για σένα .
Αυτοί είναι η φρουροί της δημόσιας υγείας .

Για τους πολιτικούς πάλι τι να σου πω , που θυσιάζουνε τους εαυτούς τους για σένα . Έχουν κάνει τη μέρα νύχτα δεν κοιμούνται ποτέ , καθένας στο πόστο του το μόνο που σκέφτεται είναι πώς να κάνει την καθημερινότητα του πολίτη πιο εύκολη και πιο ασφαλή . Χωρίς κανένα προσωπικό όφελος . Όλα αυτά δεν σου λένε τίποτα , δεν σε βάζουνε σε προβληματισμό και να πεις , καλά όλοι αυτοί σκέφτονται και ζούνε για μένα και εγώ αντί να τους ευχαριστώ έχω και παράπονο από πάνω ;
Δεν είδες , δεν άκουσες , πόσο άμεσα αντιδρά το κράτος για να προστατέψει τον πολίτη και την περιούσια του , σε πλημμύρες , σε σεισμούς , σε καταστροφές .
Δεν είδες , δεν άκουσες , πώς έτρεξε να προστατέψει τις καημένες τις τράπεζες για να μην χάσει ο κοσμάκης τα χρήματα του , και αυτοκτονήσουνε οι τραπεζίτες . Εγώ είπε Εγώ είμαι ο εγγυητής των καταθέσεων του πολίτη .
Και εσύ , αντί να τους ευχαριστείς για όλο αυτό το ενδιαφέρον , τρέχεις να βγάλεις τα λιγοστά ψίχουλα που είχες κατατεθειμένα για να μην τα χάσεις , τι να χάσεις ρε τσιπλάκη
Ποίος τα λιμπίστηκε τάχα τα ψίχουλα σου , από τον μόνο που κινδυνεύουνε είναι από εσένα τον λιγούρη .
Τολμάς επίσης και τα βάζεις με τους δημοσιογράφους . Εεεε τι να σου πω εσύ είσαι αδιόρθωτος , ρε χαμένο κορμί αν δεν ήτανε οι δημοσιογράφοι τι θα ήσουνα εσύ . Από πού ρε θα ενημερωνόσουνα , ποιος θα σου ανοιγε τα στραβά σου , ποιος θα σου έδειχνε τις κακοτοπιές . Αν δεν ήτανε αυτοί θα ήξερες τι είναι διοξίνη , τι είναι μελαμίνη , η θα ήξερες τι είναι Off shore εταιρία , από που έμαθες τι είναι DNA , ποιος θα σε ενημέρωνε για νέους τρόπους θεραπείας , για νέες τεχνικές ελέγχου της πατρότητας , για της νέες τεχνικές lifting , για το που είναι πιο φτηνή η βενζίνα , ποίος θα έλεγχε την εξουσία , τους πολιτικούς , (άσχετα και αν είσαι σίγουρος ότι είναι πιστά ταγμένη στην δουλειά τους) θα μάθαινες ποτέ σου τη είναι το Botox , πώς θα ενημερωνόσουνα για την παγκόσμια οικονομία . Θα ήσουνα μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα , δεν σε πιάνει ρίγος και μόνο που σκέφτεσαι ότι μπορεί το βράδυ να πέσεις για ύπνο και να μην ξέρεις πόσο έκλεισε ο δείκτης Dow Jones , ή ο Nasdaq . Πώς θα ήξερες , αν ο FTSE είχε κέρδη .
Αυτοί ρε είναι που κρατάνε αυτόν τον τόπο καθαρό από κάτι καθάρματα σαν εσένα , γιατί αγρυπνούνε και βγάζουνε της βρωμιές των απατεώνων στην φόρα .
Γιατί πράμα να σου πω , για τα φρουτάκια , για τις ακτινογραφίες , για τα χαλασμένα τρόφιμα , για μπαλκόνια , για καντίνες , για της μίζες , για τα σαζμάν η για τα αμορτισέρ, για λαδώματα , για γρασαρίσματα . Και πόσα άλλα ακόμα που δεν μου έρχονται τώρα στο μυαλό . Αν δεν ήτανε αυτοί να κάνουνε τους ελέγχους στις λαϊκές , ξέρεις πόσο θα είχανε σήμερα τα αγγούρια ; θα τα κρέμαγες στο αφτί για σκουλαρίκι .

Και να ξέρεις κάτι . Ο κόσμος κινδυνεύει από κάτι καθάρματα σαν και εσένα τιποτένια και ελεεινά . Και αν θέλεις μπορώ να σου το αποδείξω , και να η απόδειξη .
Είδες ποτέ σου κανέναν πολιτικό , κανέναν δημόσιο λειτουργό , κανέναν δημοσιογράφο, κανέναν δικηγόρο , κανέναν γιατρό , κανέναν θεόπνευστο άνθρωπο μέσα σε φυλακή ; Δεν είδες ποτέ σου κανέναν . Αυτό και μόνο δεν σε βάζει σε σκέψη , και να πεις .
Γιατί ρε γαμώτο οι φυλακές δεν έχουνε κανέναν από αυτούς μέσα , ενώ είναι γεμάτες με απατεώνες , με χρεοκοπημένους , και με κλεφτρόνια ;
Αλλά που να μπορέσεις να καταλάβεις ότι αγαπητέ μου , ότι το σχολείο και η μόρφωση , βγάζει στον κόσμο πολίτες σωστούς , ευσυνείδητους και νομοταγείς .
Όλοι αυτοί είναι άνθρωποι μορφωμένοι , άνθρωποι με ήθος , με πίστη στους νόμους । Άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας , είναι ταγμένοι ψυχή τε και σώματι στην τήρηση τον νόμων Έχουνε θέσει τους εαυτούς τους στην υπηρεσία του πολίτη
Όπως ο πιστός ηγούμενος έχει θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία του θεού .

Και εσύ πάλι από την πλευρά σου ρε τιποτένιε τι κάνεις . Σαν το μικρό παιδί θέλει όλη μέρα να τρέχουνε πίσω από τον κώλο σου , γιατί λίγο να ξεφύγεις αμέσως θα την κάνεις την κουτσουκέλα σου και την παρανομία σου , το μυαλό σου είναι όλοι την μέρα στις πονηριές και στα παράπονα , παραπονιέσαι για εκείνο , παραπονιέσαι για το άλλο , ότι δεν σου φτάνουνε τα λεφτά , ότι δεν σου αρέσουνε οι δρόμοι , ότι δεν σε εξυπηρετούνε στης υπηρεσίες , πώς τάχα έχει μεγάλη ακρίβεια , ότι η συντάξεις είναι μικρές , πώς δεν νιώθεις ασφαλείς , πώς έχει ανεργία , πώς δεν ξέρουμε αν αυτά που τρώμε αν είναι ασφαλή . Και Άκουσον , Άκουσον ότι όλοι είναι κλέφτες . Τον κακό σου τον καιρό , φωτιά θα ρίξει ο θεός και θα σε κάψει ρε αθεόφοβε , που τα είδες όλα αυτά δεν ξέρω . Θα σου τα πάρω ένα ένα με την σειρά για να δεις πόσο αχάριστο κάθαρμα είσαι .

Λες ρε ότι δεν σου φτάνουν τα λεφτά , δηλαδή πόσα θα ήθελες για να σου φτάσουν ;
Πες μου πόσα ; δηλαδή τα οχτακόσια που σου δίνουνε είναι λίγα ; πόσα θα θελες χίλια , δυο χιλιάδες , τρεις χιλιάδες . Όσα και να σε δίνανε ρε εσύ πάλι θα παραπονιόσουνα .
Εμ βέβαια μου θέλεις αυτοκίνητο , μου ζητάς και 4 Χ 4 , θέλεις και μοτοσικλέτα , θέλεις και ταβέρνες , και καφετέριες , θέλεις τα ταξιδάκια σου , θέλεις και τα μοδάτα ρουχαλάκια , ζητάς, ζητάς, ζητάς και τελειωμό δεν έχει , πώς να μην είσαι χρεωμένος μέχρι τον λαιμό στις τράπεζες με τα δάνεια και τις πιστωτικές , μόνο και μόνο γιατί δεν μπορείς να συμμαζέψεις τον κώλο σου που όλα τα θέλει , και ύστερα κατηγοράς τις καημένες τις τράπεζες ότι σε κατακλέβουνε . Το ξέρεις ρε ότι η αιτία που κινδυνεύουνε να κλείσουνε οι καημένες οι τράπεζες είσαι εσύ και οι όμοιοι σου , που πέσατε με τα μούτρα και τις ρουφήξατε και το μεδούλι .
Μετά ρε οι δρόμοι τι σου φταίνε ; Που έχεις τάχα να πας . αφού λες ότι η βενζίνη είναι ακριβή τι τα θέλεις τα σούρτα φέρτα . Από το σπίτι στην δουλεία , και από την δουλεία στο σπίτι , παλουκώσου εκεί να δεις καμία είδηση στην τηλεόραση , και μην κουνιέσαι να δούμε τότε θα σου φταίνε οι δρόμοι .
Η υπηρεσίες πάλι τη σου φταίξανε ; Αφού ρε πηγαίνεις και δεν ξέρης τι θέλεις , κάθονται η άνθρωποι να σου εξηγήσουνε και δεν καταλαβαίνεις τη σου λένε , νομίζεις ότι σου μιλάνε κινέζικα και λες ότι φταίνε αυτί , τι φταίνε ρε οι άνθρωποι ; Αυτοί φταίνε αν εσύ δεν άνοιγες τα μάτια σου να μάθεις γράμματα , αφού είσαι αγράμματος καλά να πάθεις και λες μετά ότι δεν σε εξυπηρετούνε σιγά μην σου φτιάχνανε και καφέ.

Την ακρίβεια πάλι που την είδες ; Και αν έχει ακρίβεια εσύ πάλι γιατί αγοράζεις ;
Αν είναι ακριβή η ντομάτα μην την παίρνεις , πάρε αγγούρι που είναι πιο φτηνό , το καρπούζι πάλι μέσα στον χειμώνα τι το θέλεις , πάνε στης λαϊκές να δεις ότι έχει και ακριβά αλλά και φτηνά , έχει μήλα μεγάλα γυαλιστερά σαν μπιμπελό χωρίς ίχνος σημαδιού αυτά είναι ακριβά , έχει όμως και μήλα γεμάτα στίγματα και κακομούτσουνα είναι αυτά που ήταν ψιλά και δεν έφτανε ο παραγωγός με τον ψεκαστήρα να τα φροντίσει , αυτά τα δίνει στην μισή τιμή . Το ίδιο γίνεται και με της ντομάτες και με όλα , γιατί δεν διαλέγεις τα λιγότερο φροντισμένα . Εσύ όμως μου θέλεις τα φανταχτερά τα γυαλιστερά , λες και θα στολιστείς , για να πουλάς σαλτανάτι ; Και μετά μου λες ότι έχει ακρίβεια ;
Πόσο δηλαδή ήθελες να στα δίνουν τζάμπα ; το ξέρεις ρε ότι για να γίνει αυτή η πατάτα η μεγάλη η φανταχτερή θέλει 250kg λίπασμα το στρέμμα , χώρια τα φυτοφάρμακα ;
Ξέρεις ρε τι έξοδα και δουλειά έχει αυτή η πατάτα ; Καλά ο αγρότης δεν κάνει και πολλά την μια τις σπέρνει και μετά τάκα , τάκα τις μαζεύει , αυτός ο έμπορος όμως τι τραβά, μέχρι να την φέρει στο σπίτι σου , να πάει να βρει τον τεμπέλη τον αγρότη που νομίζει ότι κάτι κάνει , να τις φορτώσει , να τις ξεφορτώσει , να τις ξαναφορτώσει , μέσα στο κρύο στα χιόνια , να πληρώνει οδηγούς φορτηγά και πόσα άλλα για να την έχεις εσύ στην ώρα της . Και στο κάτω , κάτω μην αγοράζεις τίποτα φάε ψωμί και ελιές, μάζευε ραδίκια από τα χωράφια .
Η ασφάλεια τον τροφίμων σε μάρανε τώρα. Αφού ρε λες ότι είναι όλα ακριβά και δεν έχεις φας τι σε νοιάζει αν είναι ασφαλή ; Είδες ρε κανέναν να τρώει τίποτα και αμέσως μετά να πεθαίνει ; Και πως είσαι σίγουρος ότι μετά από χρόνια δήθεν παρουσιάζονται προβλήματα ; Εσύ ρε δεν ξέρης πόσο κάνουν ένα και ένα , από πού ξέρεις ότι την αγελάδα όταν την αρμέγουμε δεν έχει καθόλου μα καθόλου μελαμίνη , και ότι δήθεν τα όρια της κοινότητας είναι παραμύθι ; Πώς ξέρεις ότι τα γουρούνια δεν έχουν από φυσικού τους και λίγο διοξίνη , αυτό ρε δεν σημαίνει όταν λέμε όριο , σου λέει η κοινότητα , STOP κύριε τόσο διοξίνη όχι παραπάνω αν τολμήσουν ας ρίξουν περισσότερη . Τι θέλεις ρε και ανακατώνεσαι με πράγματα που δεν ξέρεις ;
Αν ήταν έτσι τόσοι και τόσοι επιστήμονες δεν θα μας είχαν πει τίποτα., εσύ είσαι ο έξυπνος; Έμαθες τώρα και το μακροχρόνια, και το συσσωρεύονται. Που της άκουσες εσύ ρε αυτές τις λέξεις και τις αναφέρεις λες και ξέρεις τι σημαίνουν;
Αυτό πάλι ότι όλοι είναι κλέφτες πως σου ήρθε ; Καλά ρε τη να σου κλέψουνε.
Κλέβεται η μιζέρια ; Κλέβεται η φτώχια σου η καταραμένη ; Τι να σου πάρουνε τις πενταροδεκάρες σου ;
Εσύ ρε μετά βίας μπορείς και πληρώνεις τον αέρα που αναπνέεις
Άσε , Άσε δεν μπορώ να μιλάω άλλο μαζί σου γιατί συχύζομαι.
Αυτά τα τρελά μου λέει ο ένας μου εαυτός και περίπου τα αντίστροφα ο άλλος τώρα ποιος από τους δυο έχει τον διάβολο μέσα του ακόμα το ψάχνω είπαμε είμαι διχασμένη προσωπικότητα

Απόσπασμα από το βιβλίο Τολίνιον οδοιπορικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου